Blog

Top 10 zanimljivosti o belom vinu

  1. Belo vino može biti proizvedeno od različitih sorti grožđa - od popularnih Chardonnay, Sauvignon Blanc i Riesling do manje poznatih sorti poput Chenin Blanc i Verdicchio.

  2. Belo vino je manje kalorično od crnog vina - prosečna čaša belog vina (147 ml) ima oko 120-130 kalorija, dok prosečna čaša crnog vina (147 ml) ima oko 125-140 kalorija.

  3. Temperatura posluživanja belog vina utiče na njegov ukus - neka bela vina su najbolja kada su poslužena hladna (okvirno 7-13°C), dok druga bela vina imaju bolji ukus na sobnoj temperaturi (oko 18°C).

  4. Belo vino ima neverovatnu sposobnost da se priključi gotovo bilo kojem jelu - idealno je uz plodove mora i ribe, bela mesna jela, testeninu s kremastim umacima, lagane salate, deserte od voća...

  5. Belo vino je proizvedeno u gotovo svim vinogradarskim regijama u svetu - popularna područja uključuju Francusku, Italiju, Njemačku, Španiju, Novi Zeland i Kaliforniju.

  6. Belo vino se pravi od belih ili crnih grožđa - za razliku od onoga što mnogi ljudi veruju, belo vino zapravo može biti napravljeno od belih i crnih sorti grožđa. Sok belog grožđa se razdvaja od kožice pre fermentacije, dok se sok crnog grožđa fermentira sa kožicama pre razdvajanja, što mu daje blago ružičastu boju.

  7. Belo vino može biti staro - iako se većina belih vina konzumira u roku od nekoliko godina od berbe, neka visokokvalitetna bela vina mogu se stariti nekoliko godina kako bi razvila složeniji profil ukusa. Popularna bela vina za starenje su Chardonnay, Riesling i Chenin Blanc

  8. Belo vino može biti slatko ili suvo - dok mnogi ljudi belo vino povezuju sa slatkim ukusom, zapravo postoji mnogo suvih sorti koje su dostupne. Slatkoća belog vina zavisi od količine preostalog šećera u vinu nakon fermentacije, koja može biti potpuno suva ili veoma slatka.

  9. Belo vino se često koristi u kuvanju - zbog svog laganog i delikatnog ukusa, belo vino je popularan sastojak u mnogim receptima, posebno za jela od morskih plodova i kremastih sosova. Takođe se može koristiti za deglaziranje tiganja i dodavanje ukusa supama i gulašima

  10. Belo vino ima zdravstvene beneficije - kao i crno vino, belo vino sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i nekih vrsta raka. Međutim, važno je konzumirati belo vino umereno i kao deo zdravog načina života kako biste imali koristi od ovih beneficija.